San Francesco di Assisi


  akadlymentes oldal


  2018. augusztus
  H
  K
  SZ
  CS
  P
  SZ
  V
  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10
  11
  12
  13
  14
  15
  16
  17
  18
  19
  20
  21
  22
  23
  24
  25
  26
  27
  28
  29
  30
  31


  2018. augusztus 19. vasárnap,
  Huba napja van

  Arcidiocesi di Eger


    magyar italiano
  Boldogsgprogram


    qrcode

  " Egy cseppnyi őszinte szeretet nemesebb tengernyi tudomnynl.''
  Disgyőri Szent Ferenc Rmai Katolikus
  ltalnos Iskola
  Disgyőri Szent Ferenc Rmai Katolikus ltalnos Iskola Miskolc
  Pünkösd


  s mikor a pnksd napja eljtt, mindnyjan egy akarattal egytt valnak.
  s ln nagy hirtelensggel az gbl mintegy sebesen zg szlnek zendlse, s eltel az egsz hzat, a hol lnek vala. s megjelentek elttk ketts tzes nyelvek s le mindenikre azok kzl. s megtelnek mindnyjan Szent Llekkel, s kezdnek szlni ms nyelveken, a mint a Llek adta nkik szlniok.

  Apostolok cselekedetei 2. fejezet, Krolyi-biblia


  A pnksd a hsvt utni 7. vasrnapon s htfn tartott keresztny nnep, amelyen a keresztnysg a Szentllek kiradsnak emlkt nnepli meg.A Szentllek az Atya s a Fi klcsns szeretetnek vgpontja, radsa; ez a kirads.

  Mjusfa

  A magyar nyelvterlet nagy rszn hagyomnyosan a mjus elsejre virrad jszaka lltottak mjusft. Msik jeles alkalma pnksd volt. A mjus elsejn lltott fkat sokfel pnksdkor bontottk le. A mjusfa, a zld g a termszet megjhodsnak a szimbluma, s legtbb esetben az udvarlsi szndk bizonytka, szerelmi ajndk is.

  A mjusft csoportba szervezdve lltottk a legnyek a lnyoknak, akiknek ez nagy megtiszteltets volt. Magas, sudr fk voltak erre alkalmasak, melyeket a kertsoszlophoz rgztettek jjel vagy kora hajnalban. ltalban sznes szalagokkal, tellel-itallal is dsztettk. ltalban az udvarl legny vezetsvel lltottk a ft, de egyes terleteken a legnyek a rokon lnyoknak is lltottak ft. Gyakran a kzssgeknek is volt egy kzs fja, aminek a kidntst nneply, s tncmulatsg ksrte.

  Mjusfa   Mjusfa


  Pnksdi kirly

  Az vel pnksdi rzsa vagy kerti bazsarzsa a fld alatt gyktrzset fejleszt, amelybl 40-80 cm magas fnyes, sszetett levelek s mlybord, piros, rzsaszn vagy fehr, illatos virgok fejldnek. A kzpkor ta ismert szoks, ekkor gyessgi versenyen (tuskcipels, karikba dobs) kivlasztottk a megfelel legnyt, aki ksbb a tbbieket vezethette, tovbb a pnksdi kirly minden lakodalomba, mulatsgra, nnepsgre hivatalos volt, a kocsmkban ingyen ihatott, a fogyasztst a kzssg fizette ki ksbb. Ez a tisztsg egy htig, de akr egy vig is tartott. Gyakran ez alkalombl avattk fel a legnyeket, akik ezentl udvarolhattak, kocsmzhattak.

  Pnksd   Pnksd


  A Szentllek pnksd napjn radt ki Jzus Krisztus anyjra, Szz Mrira, valamint az apostolokra.

  Pnksd   Pnksd    Pnksd    Pnksd

  Copyright © Disgyőri Szent Ferenc Rmai Katolikus ltalnos Iskola 2018 | web: KataPorta.net KataPorta Webstatisztika