San Francesco di Assisi


2020. prilis
H
K
SZ
CS
P
SZ
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


2020. április 1. szerda,
Hugó napja van
akadlymentes oldal

koiskola


  qrcode

Arcidiocesi di Eger


  magyar italiano
" Egy cseppnyi őszinte szeretet nemesebb tengernyi tudomnynl.''
Disgyőri Szent Ferenc Rmai Katolikus
ltalnos Iskola s voda
Disgyőri Szent Ferenc Rmai Katolikus ltalnos Iskola Miskolc
Pünkösd


s mikor a pnksd napja eljtt, mindnyjan egy akarattal egytt valnak.
s ln nagy hirtelensggel az gbl mintegy sebesen zg szlnek zendlse, s eltel az egsz hzat, a hol lnek vala. s megjelentek elttk ketts tzes nyelvek s le mindenikre azok kzl. s megtelnek mindnyjan Szent Llekkel, s kezdnek szlni ms nyelveken, a mint a Llek adta nkik szlniok.

Apostolok cselekedetei 2. fejezet, Krolyi-biblia


A pnksd a hsvt utni 7. vasrnapon s htfn tartott keresztny nnep, amelyen a keresztnysg a Szentllek kiradsnak emlkt nnepli meg.A Szentllek az Atya s a Fi klcsns szeretetnek vgpontja, radsa; ez a kirads.

Mjusfa

A magyar nyelvterlet nagy rszn hagyomnyosan a mjus elsejre virrad jszaka lltottak mjusft. Msik jeles alkalma pnksd volt. A mjus elsejn lltott fkat sokfel pnksdkor bontottk le. A mjusfa, a zld g a termszet megjhodsnak a szimbluma, s legtbb esetben az udvarlsi szndk bizonytka, szerelmi ajndk is.

A mjusft csoportba szervezdve lltottk a legnyek a lnyoknak, akiknek ez nagy megtiszteltets volt. Magas, sudr fk voltak erre alkalmasak, melyeket a kertsoszlophoz rgztettek jjel vagy kora hajnalban. ltalban sznes szalagokkal, tellel-itallal is dsztettk. ltalban az udvarl legny vezetsvel lltottk a ft, de egyes terleteken a legnyek a rokon lnyoknak is lltottak ft. Gyakran a kzssgeknek is volt egy kzs fja, aminek a kidntst nneply, s tncmulatsg ksrte.

Mjusfa   Mjusfa


Pnksdi kirly

Az vel pnksdi rzsa vagy kerti bazsarzsa a fld alatt gyktrzset fejleszt, amelybl 40-80 cm magas fnyes, sszetett levelek s mlybord, piros, rzsaszn vagy fehr, illatos virgok fejldnek. A kzpkor ta ismert szoks, ekkor gyessgi versenyen (tuskcipels, karikba dobs) kivlasztottk a megfelel legnyt, aki ksbb a tbbieket vezethette, tovbb a pnksdi kirly minden lakodalomba, mulatsgra, nnepsgre hivatalos volt, a kocsmkban ingyen ihatott, a fogyasztst a kzssg fizette ki ksbb. Ez a tisztsg egy htig, de akr egy vig is tartott. Gyakran ez alkalombl avattk fel a legnyeket, akik ezentl udvarolhattak, kocsmzhattak.

Pnksd   Pnksd


A Szentllek pnksd napjn radt ki Jzus Krisztus anyjra, Szz Mrira, valamint az apostolokra.

Pnksd   Pnksd    Pnksd    Pnksd

Copyright © Disgyőri Szent Ferenc Rmai Katolikus ltalnos Iskola 2020 | web: KataPorta.net KataPorta Webstatisztika